GOSPODARKA

LOKALNA PRZEDSIĘBIORCZOŚĆ

Wpływy z PIT i CIT na mieszkańca w 2023 r.:

-38,07%

do roku 2022

Liczba osób prowadzących działalność gospodarczą

Liczba wniosków o wpis do rejestru REGON

Liczba wniosków o wypis z rejestru REGON

Podatki dla przedsiębiorców obowiązujące w 2023 r. tabela

Gmina Ryglice zdecydowała się utrzymać znacząco niższe stawki podatku od nieruchomości i podatku od środków transportowych od dopuszczalnych stawek maksymalnych.

W przypadku podatku od środków transportowych zastosowano stawki preferencyjne dla pojazdów wyprodukowanych od 2006 r., co ma stanowić zachętę do korzystania z nowszych samochodów. Stawki te wynoszą nawet 1/3 dopuszczalnej stawki maksymalnej. Polityka podatkowa Gminy jest wyrazem dążenia władz do zwiększania potencjału gospodarczego obszaru.

Potwierdzeniem sprzyjających się warunków dla prowadzenia biznesu jest kolejny przyrost o 4% liczby podmiotów wpisanych w 2023 r. do rejestru REGON. Utrzymanie wysokości obowiązujących stawek zapewnia stabilność finansową gminy, a przy tym gwarantuje możliwość dalszego rozwoju gospodarczego.

Współpraca z przedsiębiorcami

Obsługa inwestora

Gmina Ryglice, wychodząc naprzeciw inwestorom, wprowadziła od listopada 2021 r. pełną obsługę Inwestora Lokalnego i Zewnętrznego.

Pracownikowi ds. inwestycji Urzędu Miejskiego w Ryglicach powierzono dodatkowy zakres obowiązków. Oferowane jest kompleksowe podejście do tematu potencjalnych inwestycji, od informacji na temat terenów inwestycyjnych, aż do wskazania konkretnych instrumentów wsparcia dla inwestorów.

Gmina Ryglice współpracuje ściśle m.in. z Bankiem Gospodarstwa Krajowego, Krakowskim Parkiem Technologicznym, Centrum Business in Małopolska, Polskim Funduszem Rozwoju oraz Małopolską Agencją Rozwoju Regionalnego. Gmina udziela pomoc w zakresie realizacji inwestycji, nawiązywania kontaktów oraz możliwości wykorzystania potencjału inwestycyjnego.

Film przedstawia relację z konferencji Rozwój przedsiębiorstw w gminach miejsko wiejskich w styczniu 2023 r., w trakcie której Gmina Ryglice otrzymała certyfikat wdrożenia standardów obsługi inwestora (film bez napisów)

Konferencję pn. „Rozwój przedsiębiorstw w gminach miejsko-wiejskich” od 2021 r. organizują: Burmistrz Ryglic, Starosta Tarnowski, Krakowski Park Technologiczny, Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości, Fundacja Platforma Przemysłu Przyszłości, Bank Gospodarstwa Krajowego oraz Małopolska Organizację Turystyczna.

Podczas edycji konferencji w styczniu 2023 r. Gmina Ryglice otrzymała pierwszy certyfikat wdrożenia standardów obsługi inwestora z uwagi na spełnienie w 2022 r. wszystkich wymogów określonych w projekcie „Standardy Obsługi Inwestora w Małopolsce” realizowanym przez Województwo Małopolskie jako lidera wraz z Krakowskim Parkiem Technologicznym na rzecz 85 jednostek samorządu terytorialnego z regionu.

Zdjęcie przemawiającego Burmistrza.
Zdjęcie certyfikatu potwierdzającego wdrożenie standardów obsługi inwestora.
Zdjęcie widowni na auli.
Zdjęcie przemawiającego Burmistrza.
Zdjęcie z panelu podczas Kongresu Gospodarczego.

Dynamiczny rozwój Ryglic został doceniony w trakcie Kongresu Gospodarczego 5-lecia Polskiej Strefy Inwestycji w Pile.  Wydarzenie to miało na celu podsumowanie dotychczasowych osiągnięć a także wyznaczenie nowych kierunków rozwoju polskiej gospodarki.

Promocja Turystyczno-gospodarcza Ryglic

Gmina Ryglice zdobyła 3. miejsce w konkursie na najlepsze oferty i produkty turystyczne regionu – „Turystyczne Skarby Małopolski”, w kategorii „Miejsce z klimatem – miejscowość lub gmina turystyczna”.

Dzięki temu wyróżnieniu gmina Ryglice została wypromowana  w różnych mediach, takich jak radio, telewizja, prasa oraz media społecznościowe.

Zdjęcie wyróżnienia w ramach Turystycznych skarbów Polski.
Zdjęcie Burmistrza i dwóch innych osób z wyróżnieniami.
Grafika "Turystyczne skarby Polski".
Zdjęcie busa.

Ryglice z pomocą złotego meleksa

Gmina Ryglice została wyróżniona jako atrakcja turystyczna przez Tarnowską Organizację Turystyczną. Turyści, którzy przyjechali z Tarnowa mogli przez jeden dzień zwiedzać gminę Ryglice.

zarządzanie przestrzenią

Odpowiednie zarządzanie przestrzenią w gminie ma bardzo duże znaczenie dla utrzymania porządku przestrzennego, a uchwalanie nowych miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego ma korzystne długotrwałe efekty, a w szczególności pozwala usprawniać procesy inwestycyjne.

4,4 % powierzchni Gminy Ryglice jest pokryte MPZP (1 obowiązujący dokument)

Ponadto podjęto łącznie 108 decyzji o warunkach zabudowy. Zdecydowana większość dotyczyła zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej. Pozostałe dotyczyły zabudowy wielorodzinnej, usługowej lub innego rodzaju. Dodatkowo zostało wydanych 19 decyzji o ustaleniu lokalizacji inwestycji celu publicznego.

Liczba MPZP

obowiązujących

Liczba dokonanych zmian MPZP

Powierzchnia objęta

MPZP (ha)

Powierzchnia gminy

objęta MPZP

TERENY ZIELONE

Brak uciążliwego przemysłu oraz bliskość ważnych form ochrony przyrody wpływa na wysokie walory przyrodnicze. Rozmieszczenie lasów na terenie gminy jest nierównomierne. Największe kompleksy leśne obejmują południową część gminy. Lasy o większej powierzchni występują także w Zalasowej, Woli Lubeckiej i Lubczy. Zadrzewienia i zakrzaczenia zachowały się również w wielu miejscach w dolinach cieków. Gatunkami lasotwórczymi w nadleśnictwie są buk, jodła, sosna, dąb.

Na terenie gminy znajdują się:

Zdjęcie dzieci.

„Małopolska Pszczoła”

Wspólnie z Tarnowską Organizacją Turystyczną zrealizowane zostało zadanie w ramach konkursu „Małopolska Pszczoła”. Wykonane zostały nasadzenia roślin miododajnych na terenie Gminy Ryglice w miejscowości Wola Lubecka – Góra Kokocz. Przedmiotem działań był zakup roślin, krzewów i drzew miododajnych w liczbie nie mniejszej niż 100 sztuk. Nasadzone zostały między innymi: irga, robinia akacjowa, berberys, śnieguliczka biała, pęcherznica, pigwowiec, malina właściwa, leszczyna pospolita oraz róża rugosa. Podsumowaniem całego projektu było nakręcenie filmiku z nasadzeń popularyzującego potrzebę ochrony zapylaczy.

Powierzchnia gminnych gruntów leśnych (ha)

Powierzchnia terenów chronionych (ha)

Opieka nad zabytkami

W 2023 r. gmina Ryglice pozyskała środki w kwocie 737.990,00 zł na realizację zadań renowacyjnych mienia sakralnego.

Gmina Ryglice złożyła cztery wnioski które otrzymały dofinansowanie z Rządowego Programu Odbudowy Zabytków – Polski Ład.

Zdjęcie dyplomu potwierdzającego dotację.

W 2023 r. gmina Ryglice otrzymała dofinansowanie w kwocie 24 000,00 zł na remont Zabytkowej Kapliczki. Środki finansowe pochodziły z budżetu Województwa Małopolskiego w ramach programu „Kapliczki Małopolski”. W ramach tych środków odnowimy figurę św. Jana przy ul. Tuchowskiej w Ryglicach.

Drugie dofinansowanie w kwocie 6 000,00 zł otrzymano z budżetu Województwa Małopolskiego w konkursie „Małopolska Pamięta” na drugi etap remontu nagrobka Czesława Królikowskiego.

Burmistrz otrzymujący dotację.

W 2023 r. pozyskano dofinansowanie na wyposażenie sali widowiskowej w Pałacu pod Dębami w Zalasowej z budżetu województwa.

Zamontowane zostały kurtyny wygłuszające, projektor oraz tablica do wyświetlania. Kurtyny oddzielają część restauracyjną od sali widowiskowej. Doposażona w ten sposób sala widowiskowa ułatwia organizacje wydarzeń kulturalnych, zwiększa komfort korzystania z sali, a jednocześnie nie sprawia trudności w prowadzeniu działalności restauracyjnej przez przedsiębiorcę.

Kwota dofinansowania z Województwa Małopolskiego to 26 217,00 zł, natomiast wkład własny gminy to 11 236,00 zł.

Rewitalizacja

W 2023 r. gmina Ryglice otrzymała dofinansowanie z Rządowego Programu Odbudowy Zabytków w kwocie 400 000,00 zł na rewitalizację zabytkowego cmentarza w Ryglicach.

W ramach rewitalizacji przeprowadzony został gruntowny remont kaplicy cmentarnej.

Zdjęcie kaplicy cmentarnej.